Ortopedforskning om tidig menopaus gav eko i världspressen

– Sambandet mellan tidigt klimakterium och ökad risk för benskörhet och frakturskador är tydligt i studien, säger Ola Svejme, doktorand vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Ola Svejme berättar i ett reportage på sin institutions hemsida om en ny långtidsstudie som är genomförd av Lunds universitet och Ortopediska kliniken, SUS. Den visar att kvinnor som genomgår klimakteriet tidigt löper nästan dubbelt så stor risk som andra kvinnor att drabbas av benskörhet senare i livet.

Studien sträcker sig över mer än 30 år och följer kvinnorna upp i 80-årsåldern. Och den visar att tidpunkten när menstruationen upphör (menopaus) spelar stor roll för benskörhet och benbrott – även högt upp i ålder. Att effekten kan fortsätta under så lång tid har tidigare inte visats .

Resultatet, som släpptes i dagarna, har fångats upp av media både när och fjärran, här ett axplock:

Dagens MedicinDaily Mail OnlineMedical Xpress,  Medpage TodayZee NewsAn International Journal of Obstetrics and GynaecologyNew York Times

This entry was posted in Aktuellt. Bookmark the permalink.

Comments are closed.